ТОП 7 на забранените книги

Над 140 популярни книги биват изправяни през годините на съд и забранявани от закона на различни държави. В нарастващия списък присъстват както романи, поеми, разкази, така и биографии и речници. Някой от тях биват забранявани поради политически убеждения, други поради религиознни или морални. 

През последните две години в списъка със забранени или съкратени книги попадат следните заглавия:

1. “Снежанка и седемте джуджета” – Катрин Харпър, 2012г.

Книгата е премахната от училищните библиотеки в Катар. Издание, базирано на Дисни анимацията “Снежанка и седемте джуджета” бива забранена, с мотива за съдържащи се “неприлични” илюстрации. Длъжностни лица от висшия образователен съвет се намесили, след подадено оплакване от баща на ученик от столицата Доха. 

2. “Приключенията на Хъкълбери Фин” – Марк Твен, 1884г.

В края на учебната 2015г. книгата бива забранена в окръг Монтгомъри, Пенсилвания, поради оплаквания на студенти, които се почувствали неудобно от използването на конкретни думи и изрази в нея. Още от 1884г. книгата е била широко разисквана, а дори през 1885г. е била забранена и в Конкорд, Масачузетс, като е етикирана като “боклук и подходяща само за гетата”

Сред заглавията са още “Ловецът на хвърчила”, “Предимствата да бъдеш аутсайдер”, “Възлюбена” и др.

Ето и кои популярни заглавия попаднаха в списъка ни ТОП 7 на забранените книги:


1. “Алиса в страната на чудесата” – Луис Карол, 1865г.alice-in-wonderland-book

Приказната история за Алиса става изключително популярна и оставя следа в световната литературна история. Поради множеството си сравнения, символи и абстракции, книгата помага на децата да развиват въображението си. Еднакво привлекателна е и за млади, и за стари, но по свой собствен начин.

В началото на 1931г. “Алиса в страната на чудесата” бива забранена в югоизточната провинция на Китай – Хунан, а причината е, че сюжета на книгата включва говорещи животни. Губернатор Хо Чиен наложил цензурата поради убежденията си, че преписването на човешкия говор на животните е обида за човечеството. Според него книгата би имала негативен ефект върху децата, тъй като ги учела да гледат на хората и животните по един и същ начин, което той считал за катастрофално.

 


2. „Вълшебникът от Оз“ – Лиман Франк Баум, 1900г.the-wizard-of-oz

Детският и привидно безобиден роман “Вълшебникът от Оз” набира толкова много читатели във времето, че авторът в последствие издава цяла поредица от 13 книги. Преведена е на много езици и дори бива многократно екранизирана.

През 1930г. книгата бива забранена в много американски училища и библиотеки. За кратко забраната отпада,  но през 1950г. романът отново е обвинен в насърчаване на “вредни” ценности чрез “нечестивите” си герои като вещици и летящи маймуни.


3.  “Хари Потър” – Дж. К. Роулинг, (1997 – 2007)Harry-Potter

Една от най-любимите поредици в съвремието ни, с продадени над 450 млн. копия е всъщност с противоречива слава в САЩ. Първите 4 книги от поредицата попадат сред най-забранените книги в Америка, поради обвинения за насърчаване на магьосничеството и окултизма. Етикирани като “шедьовър на сатанинската измама”, книгите са не само забранени, но и изгорени в САЩ.

 


4. “50 нюасна сиво” – Е. Л. Джеймс, 2011fifty-shades-grey-men

Първата книга от поредицата е определяна като бестселър много страни, поради многобройния си тираж, поставил рекорд във Великобритания за най-продавана книга. От 2015г. цялата трилогия е забранена в Малайзия за съдържащ “садистичен” материал и “заплаха за морала”.

 


5. “Дневникът на Ане Франк” – Ане Франк, 1947anne-frank-diary-of-a-young-girl-book-cover

Разказът за живота на младо момиче, прекран в криеница от нацистите е преведен на 60 езика и има над 30 млн копия по целият свят. В Ливан книгата е забранена, поради изградения позитивен образ на евреите в нея.

 

 

 


6. “Лолита” – Владимир Набоков, 1958г.lolita-book

Поради провокативния си сюжет книгата е една от най-звестните и спорни примери за литература през 20 век. Романът е адаптират 2 пъти във филм, а списание “Тайм” го включва в класацията си „100 най-добри романи на английски от 1923 до 2005“.

Поради своя “неприличен” сюжет книгата бива забранена във Франция, Обединеното кралство, Аржентина, Нова Зеландия и Южна Африка. Още в годината й на издаване получава забрана и в Канада, която по-късно бива отменена.

 


7. “Мадам Бовари”  – Гюстав Флобер, 1857г. Madame_Bovary_1857

Романът е публикуван за първи път в списание „Ревю дьо Пари“ през 1856 г., но редакцията налага съкращения и предлага на читателите само фрагменти от него. През 1857 г. авторът, заедно с редакцията на списанието е изправен пред френския съд, с мотива за „накърняване на обществения и религиозен морал и нарушаване на добрите нрави“.  Флобер е оправдан и още същата година излиза пълната версия на романа. 

Романът е определян като един от най-значимите произведения във френската литература.

 

 

Източници: @Wikipedia, @Telegraph.co.uk., @Time.com

Коментари