6-то издание на АСТ Фестивал за свободен театър

За първи път ACT Фестивал за свободен театър представя и международна програма

 

Тазгодишното шесто издание на Фестивала ще представи четири спектакъла от европейската независима сцена, които поставят важни обществени и личностни теми чрез изкуството на пърформанса.

София, 1 ноември – Освен с цели седем фестивални дни с интензивна програма и най-доброто от българската независима сцена, шестото издание на ACT Фестивал за свободен театър „БАЛ с каски“ ще представи и четири актуални международни пърформанса от Германия, Франция и Полша. През последните шест години ACT работи последователно за развитие и разпознаваемост на свободната професионална сцена в България и изграждане на нейния облик в световен мащаб, което е и една от причините тази година програмата за първи път да включва и водещи международни театрални групи и спектакли. Тазгодишното издание ще събере общо 14 представления от 11 до 17 ноември на няколко сцени, сред които ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, Derida Dance Center и Център за култура и дебат „Червената къща“.

Акцент в международната селекция са една от най-знаменитите немски театрални групи – She She Pop, които ще представят своя поглед за акта на говорене на сцена в лекция-пърформанс – “Аз на сцената” на 12 ноември в ДНК. Иля Папатеодору и Лиса Лукасен от Германия поставят специфичен набор от правила, чрез които комуникират с публиката, и един с друг. She She Pop е трупа, основана в Гисен, Германия през 1990, от 1998 е позиционирана в Берлин, а пърформансите им могат да бъдат видяни на фестивали и турнета в цяла Европа. Те правят представленията си на базата на демонстрация, експерименти и дискусии на сцената, взаимодействайки си с публиката. „Аз на сцената“ се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт България.

В чуждестранната селекция на Фестивала ще вземат участие и основателите на les gens d’Uterpan, Франция. Тяхното “Известие за прослушване“ е театрално реалити шоу – прослушване. Спектакъл в който тотанцьори и публика ще вземат участие на 14 ноември на сцената на ДНК. Зрителите присъстват по време на целия процес по прослушване, което се представя като „сценичен етюд“ и се включват в различни етапи от него. част от танцьорите, които ще бъдат избрани, се присъединяват към компанията les gens d’Uterpan за новият им прокет през 2017-та, а зрителите могат да станат съучастници в театралното релити шоу на английски език.

Международната програма продължава на 16 ноември с полско представление, което ще разтърси зрителите със своята трактовка на темата за геноцида в Полша през Втората световна война. “Кметът“ е продукция на Фестивал Конфронтация, Полша и е един от най-добрите театрални текстове, писани през последните години. Получава своята премиера на сцена почти десетилетие след своето написване. Тази пиеса отива по-навътре от всички други подобни текстове по темата за Холокоста. Спектакълът ще се играе на 16 ноември в Център за култура и дебат “Червената къща” с английски субтитри.

ACT Фестивалът завършва със спектакъла “Майки от стомана“ на Фондация Art Stations, Полша в Червената къща. Той разглежда въпросът за противопоставянето на Изтока и Запада през призмата на националната и полова идентичност и с фокус върху емоциите. Пърформансът представя анализ на микро реалностите във взаимовръзка с макро структурите и начина, по който държавните системи и политики оформят индивидуалните животи на хората. “Майки от стомана“ ще бъде представен на публиката с английски субтитри на 16 ноември.

mothers-of-steel

Освен представления, седемте фестивални дни ще включват още форуми, работилници, срещи за международни артисти и професионални събития, представящи проекти и конкретна визия за близкото бъдеще на независимата сцена у нас. В изданието ще вземат участие международни гости от Германия, Франция, Полша, Любляна, САЩ, Сърбия и Македония, развиващи свободната изпълнителска сцена в своите страни.

АСТ Фестивал за свободен театър 2016 се реализира с финансовата подкрепа на Столична община. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България. АСТ Фестивал се реализира в партньорство с: ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, Национален дворец на културата, Фондация „Арт офис“, Гьоте-институт България, Френски културен институт България, Полски институт в София, Център за култура и дебат “Червената къща”, Derida Dance Center, TimeHeroes, Нощ на театрите и вода Савина.

 

Коментари