„квАРТал фестивал“ преобразява стария център на София

Научихме за най-новият лайфстайл фестивал и бързаме да споделим новината с теб!

„квАРТал фестивал“  – фестивал за култура и начин на живот ще събере за първи път на пилотното си издание между  16 и 18 септември жители и гости на столицата, които имат силно отношение към София и са любопитни да преоткрият града.

В три поредни дни фестивалът ще преобрази района на стария еврейки квартал, разположен в периметъра между бул. Дондуков, бул. В. Левски, бул. Сливница и бул. Мария Луиза.

Какво те очаква?

  • Атрактивни изложби и документални кадри, свързани с интересното минало и важното историческо значение на района;
  • Разнообразни представления, артистични пърформанси, лекции и работилници;
  • Арт пространства и йога центрове ще бъдат с отворени врати за всички;
  • Специална обиколка в района, която ще представи историята на сгради с интересна архитектура.
  • Гурме и бар турове, както и диджей партита.

 

За доброто настроение на посетителите са подготвени и специални гурме и бар турове с много изненади и награди, а музикалната програма, включваща както изпълнения на живо така и диджей партита, ще допринесе за хубавата атмосфера на събитието.

 

Снимка: Райна Тенева

Снимка: Райна Тенева

квАРТал-Фестивал-топмода

Снимка: Райна Тенева

квАРТал-Фестивал-топмода

Снимка: Райна Тенева

квАРТал-Фестивал-топмода

Снимка: Райна Тенева

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Какво научихме за квАРТал-ът?

  • „квАРТал фестивал“ има за цел да представи огромния потенциал и богатото културно наследство на периметъра между бул. Дондуков, бул. В. Левски, бул. Сливница и бул. Мария Луиза. Регионът е бил един от най-колоритните и проспериращи след Освобождението до средата на XX в., а пределите му са населявали различни общности, които са оставили незаличим почерк върху облика на София. Не трябва да се пренебрегват множеството музеи, културни и религиозни паметници и софийски забележителности, които са разположени там, а красивите къщи и постройки от всякакъв характер предоставят възможност на десетки ателиета, работилници, ресторанти, барове, кина и всякакви интересни пространства, да функционират съвместно и да развиват потенциала на локалното изкуство, култура и икономика.
  • „квАРТал фестивал“ цели в дългосрочен план да успее да формира необходимостта от изграждането на квартал за изкуство и култура в София.
  • Основни партньори на инициативата: Музей за история на София, Полски културен институт, Организацията на евреите в България “Шалом“.
  • Създатели на „квАРТал фестивал“ са: Арт Фондация ДОМА, Дом на киното, Cush.be, French 75, Ателие Пластелин, Т Е З Г Я Х, Sito Studio, Фабрика Дъга, The Muse, Move.bg, Клуб на пътешественика, Skaptobara, БюфетЪ, SKLADA, Tea House (Чай във фабриката), Flava House Street Dance & Culture, Галерия „Червена точка”, Бар Стерлинг, Adi’s Cook-Book, Цукерна Савенко, р-т Салонъ, р-т L’Etranger, р-т Кринг, СОХО – Работно арт пространство за споделено ползване, Rock It, Yoga Mandala, Книжарница Еднорог, Арт Галерия Муза, Музей за история на София, Полски културен институт.

Коментари