Кожените аксесоари – смелост и стил

Още от древността аксесоарите са неделима част от облеклото. Нещо повече те са израз на вярвания, социален статус и родствена принадлежност. В далечни времена, а и до днес кожата  е ненадминат материал за изработване на украшения. В древността кожените аксесоари за ръце на пример са служели за предпазване на кожата. Поради по-грубоватия си вид и до днес тя е основен материал за изработването главно на мъжки колиета.  В миналото мъжът, смело и устремено е ловувал, за да набави храна на семейството си. Затова в днешно време кожата е символ на смелост и сила. Аксесоарите от кожа подчeртават силата и мъжествеността. Напомнят ни за ловния и смел боен дух на мъжете.

Все повече жени в днешно време, предпочитат да подчертаят своята независимост и непоколебимост, използвайки именно кожени аксесоари. Всеизвестно и доказано е, че жени, които носят кожени бижута са страстни и непрeдвидими. Най-често срещана е изработката на гривни от кожа. Все по-актуални стават комбинациите на различни шнурове, метал или пък друг вид текстил с кожата. През последните години се утвърди използването на кожа и в обеците и колиетата.

Вече много по-смело бива адаптирана в различни форми. Интересна е изработката на кожени гривна чрез плетеница или пък чрез множество различни по големина възли. Тенденция е да се използва за основа на колиета, върху която да се апликира с различни камъни, а дори и дървени орнаменти. Точно комбинацията между кожа и дърво пък ни напомня за един традиционен за Америка и от скоро популярен и у нас бохемски стил. Типичен за този стил са ресните и декорацията с кожа под формата на пера, стрели, триъгълници и листа.Наложен е универсалният черен цвят, но все по-актуални стават нюансите на кафяво. Особено любими стават камилско кафяво, пясъчно кафяво и карамелено кафяво, често използвани в облеклото на известни личности.

Кожените аксесоари са много универсални. В зависимост от комбинацията им с различни дрехи, биха могли да бъдат използвани в няколко различни стила – гръндж, милитъри, бохо, рок, готик, в зависимост от индивидуалните ни предпочитания. Разбира се, всеки един от тях има своята особеност в орнаментиката. Това, обаче което е валидно за всички е начинът на поддържа на кожените аксесоари. За да запазите по-дълго перфектния им вид ви съветваме да не ги мокрите и да ги държите далеч от източници на топлина. Независимо дали е естествена или изкуствена кожа,  по този начин ще си гарантирате да запазите непокътната формата и блясъка на кожата.

Коментари