Ерата на Data_Dress: Дрехи, вдъхновени от начина ни на живот

Нуждите и проблемите в обществото ни са основен двигател за иновациите. Простичката необходимост ражда идеи…  А колаборацията между различните творчески сфери създава предпоставка за иновативност.

Някои може би ще си зададат въпроса каква работа има един инженер в света на модата и с какво може да й бъде полезен? С много! Модата има нужда от технологиите, за да продължи да се променя и да отговаря адекватно на нуждите на потребителите на бъдещето.

Интересен пример за тази теза е мобилното приложение – Coded Coutureсъздадено от модния бранд Ivyrevel в колаборация с Google.

Ivyrevel – онлайн моден бранд вдъхновен от шведската блогърка Кенза Зютън и годеникът й. На пазара е под шапката на H&M.

Кенза е водена от желанието на мнозина жени да открият перфектната дреха за себе си  – точна като размери, подхоодяща за фигурата и уникална като дизайн. 

data-dress-topmoda-bg

Приложението Coded Couture отговаря точно на тези потребности.

data-dress-topmodabg

Coded Couture създава дизайн на дреха, проектирана на база на персоналното поведение и активност на потребителя.

data-dress-topmodabg 

За да може да създаде идеалния модел, приложението проследява личния живот на собственика на мобилния телефон. В продължение на седмица, след съгласието на потребителя, то събира данни за начина на живот на собственика на телефона – какви места посещава, какво харесва, колко е активен и т.н

data-dress-topmodabg

Нещо повече, за да даде конкретно предложение за дизайн, то анализира в детайл записаните данни за активност на потребителя и проектира спрямо установени модни параметри.

Така например, ако потребителят иска да създаде дизайн за парти рокля и е посетил лъскав парти клуб, приложението ще даде предложение за новия дизайн на база на това какъв точно е този клуб, който потребителят е посетил и спрямо това в колко часа е бил посетен и в компанията на кого.

Само ще проектира новата рокля спрямо характеристиките на “парти рокля” – дължината над колената, прилепнала по тялото, с изрязано деколте и др.

Все още не е ясно каква ще бъде цената на проектираната дреха, но приложението вече е тествано и ще бъде пуснато на пазара за няколко страни по-късно тази година.

Коментари