Кой получи отличие “БГ Модна икона 2016″от Академията за мода

Академията за мода с председател проф. Любомир Стойков отличи с приза “БГ модна икона 2016” Йоана Буковска-Давидова, Диляна Попова, Таня Скринска, Антон Хекимян и Любен Дилов-син. Официалната церемония по награждаването на най-стилните българи за 2016 година се състоя на 14 декември във Витоша Парк Хотел.

Победителите бяха определени след онлайн гласуване и от експертна медийна комисия на Академията за мода, включваща над 30 лайфстайл, модни и светски журналисти и редактори от водещите печатни и електронни медии. Както досега, критериите известни български личности да получат статут на БГ модни икони, са качества и добродетели като изискан и модерен вкус и стил, високи професионални постижения, безупречни култура и публично поведение.

Освен сертификат с високия приз “БГ модна икона 2016”, всички победители в конкурса получиха пластика, изработена от най-добрия български бижутер – Анжело Красини. Статуетката е интерпретация на първото облекло на Адам и Ева – смокиновият лист – с образите на едни от най-прочутите дизайнери и модни икони. Проф. Стойков връчи на всеки от наградените сертификат на Академията за мода.

Водеща на събитието беше чаровната актриса Елен Колева. Сред гостите, които уважиха събитието, бяха: Искра Радева, Валентин Михов, Донка Ганева и дизайнерите, носители на “Златна игла” – София Борисова, Йорданка Чернаева, Вяра Георгиева. Присъстваха също Веселка Крачунова, Росица Рангелова, Йордана Димитрова, Румяна Маринова, Стела Йорданова, Капка Амзина и Явор Цаков, Паолина Петракиева, Анелия Иванова, Росица Стойчева, Диди Стоянова, Мадлена Иванова  и др.              Специални гости на ревю-спектакъла непосредствено преди церемонията, бяха български и чуждестранни дизайнери и модни къщи, както и талантливата певица и актриса Марина Кискинова. Ревю-спектакълът откри трикратната носителка на „Златна игла“ на Академията за мода – дизайнерката на модна къща „Рошавата гарга“ – Албена Александрова. Тя представи колекция есен-зима 2017 – „Москва не вярва на сълзи“, вдъхновена от красотата и величието на руската столица. Дизайнерът Христо Чучев беше подготвил изтънчена комбинация от мода и музика. Той представи официална дамска колекция с шикозни вечерни рокли от дантела на фона на музикалния съпровод на виртуозните грации – Гергана Алексиева (цигулка), Ивелина Туджарова (виола), Лора Табакова (виолончело) и Звезделина Халтъкова (цигулка). Красивите музикантки с елегантност и финес представиха част от колекцията на дизайнера. Колекция Precious с бляскави официални тоалети, вдъхновени от петте скъпоценни камъка – диамант, перла, рубин, сапфир и изумруд, показа дизайнерът Стоян Радичев. Fashion Gallery Esil Duran показа една различна колекция в бяло с дизайнер Есил Дюран, като нейните тоалети бяха демонстрирани по време на изпълнението на музикално дуо с цигулка и китара – „Уейл“.

Изложба от живи Инстаграм снимки направи модният бранд MEGZ. Нестандартно представяне беше вдъхновено от Инстаграм популярността, като причина за живот и от онези жени, които попадат в затвора на собствената си суета. Дизайнерката Миглена Каканашева акцентира върху факта, че всички манекенки на MEGZ бяха без грим, за да се подчертае тяхната естествена красота. KWIAT показа колекция Ексклузив 2017 – серия очила с атрактивно функционално решение и иновативен дизайн. Специалната разработка на българската марка очила е с допълнителен клип-он, който прави очилата по-интересни и уникални. Талантливата млада дизайнерка Меги Петкова представи колекция ALLure, решена в класически линии, пастелни цветове и дантела. Официални дамски рокли и мъжки костюми от колекцията си за 2017-та година показа и модна къща „Бандерол“ с дизайнери Десислава Дамянова и Никола Карадамянов. А модна къща „Агресор“ с дизайнер Марияна Папаличева представи колекция мъжка мода в стила на градския шик.

В ревю-спектакъла със свои произведения участваха и студенти на проф. Любомир Стойков от Национална художествена академия, специалност „Мода”: Теодора Спасова – носител на Златна игла 2016 в категория “Най добър млад дизайнер”, както и Петя Балева, Виктория Динева, Виктория Райкова, Мари Сироваткова (Чехия), Катерина Картакова (Чехия), Велиана Лобошка, Християна Димитрова, Стефани Тодорова, Мария Делчев (Сърбия), Моника Маркова, Виктория Добрева, Ани Добараджиева, Вилияна Карушкова, Ирина Матов (Сърбия).

Подготовката и хореографията на ревю-спектакъла бяха поверени на Боян Караиванов. За прическите на Елен Колева, Марина Кискинова и момичетата от музикалния квартет се погрижи екип от коафьори на SELENA ES. Професионалистите от Max Factor подготвиха грима на манекените, а техните прически са дело на Надежда Радева и екипа на салон за красота Beauty Club.

По време на събитието за първи път беше представен и новият дизайн на емблематичната бутилка на Martini, а гостите се насладиха на коктейли с Martini Bianco и Martini Rosso. Изисканият коктейл, предвиден за финала на „БГ модна икона 2016“, включваше и специална селекция вина – серия Bisou и серия Castellum от изба „Карабунар“. Гостите се насладиха също на кулинарните предложения на „Рай кетъринг” и на изкушаващите десерти на сладкарници „Неделя”. Сред партньорите и спонсорите, които също подкрепиха и допринесоха за реализирането на тържествената церемония на Академията за мода – „БГ модна икона 2016“ са: „Мтел“, Lavazza, „Балкантел”, „Агресия” и петролна компания „Мерлин“.

 

Снимки:

 • Носителите на приза “БГ модна икона 2016” на Академията за мода – Антон Хекимян, Таня Скринска, Йоана Буковска-Давидова, Любен Дилов-син и Диляна Попова.
 • Таня Скринска, Антон Хекимян, Йоана Буковска-Давидова, проф. Любомир Стойков, Диляна Попова и Любен Дилов-син.
 • Йоана Буковска-Давидова
 • Таня Скринска
 • Диляна Попова
 • Антон Хекимян
 • Любен Дилов-син
 • Проф. Любомир Стойков, Йоана Буковска-Давидова и Ники Сотиров.
 • Проф. Любомир Стойков, Таня Скринска, Валерия Велева и Илияна Алипиева.
 1. Проф. Любомир Стойков, Диляна Попова и Ники Кънчев.
 2. Елена Стефанова, проф. Любомир Стойков, Антон Хекимян и Виктория Петрова.
 3. Проф. Любомир Стойков, Мерлин Арно, Любен Дилов-син и Илияна Захариева.
 4. Проф. Любомир Стойков и Валентин Михов

Фото: ©  Хайлайф/От игла до конец

 1. Музикално дуо „Уейл“, проф. Любомир Стойков с китарата и Есил Дюран.

Фото: ©  Иван Коловос/От игла до конец

 

Коментари